Absolwent ZSEU w Żychlinie gotował z uczniami
Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie gotowali z Danielem Olczakiem – kucharzem z gwiazdkowej restauracji, a jednocześnie absolwentem szkoły – technikum żywienia rocznik 2013.
Daniel swoją karierę po szkole rozpoczął w Toruniu w Restauracji LOFT79 pod okiem szefa kuchni Zenona Hołubowskiego, a następnie szefa kuchni Rafała Prędoty. W 2016 roku wyjechał na wschodnie wybrzeże Szkocji – Kirkcadly, gdzie trafił do Restauracji Koku Shi (japońska restauracja fusion). Po latach eksperymentowania w łączeniu smaków udało mu się zdobyć nagrodę Najlepszego Kucharza Kuchni Azjatyckiej w Centralnej Szkocji. Został również Executive Head Chef dla czterech Restauracji Koku Shi w Szkocji.
Po długiej przygodzie z kuchnią japońską zdecydował się aplikować do The Kitchin – restauracji z 1 gwiazdką Michelin w Edynburgu. Szef Kuchni Tom Kitchin dał mu szanse na rozwój w jednej z jego restauracji „KORA by Tom Kitchin”. Restauracja ta wpisana jest w przewodnik Michelin oraz ma przyznaną nagrodę 2AA Rossette (Rozeta AA to nagroda przyznawana za doskonałość kulinarną w Wielkiej Brytanii i Irlandii). Jak o sobie mówi: „Dla mnie, chłopaka z małej rodzinnej miejscowości Zagórów otworzyła się kolejna brama do współpracy z ikonami brytyjskiej gastronomii”.
Po 11 latach powrócił podczas urlopu w mury swojej starej szkoły. Po spontanicznym komentarzu na social media, wspólnie z nauczycielką Katarzyną Hryciuk, zorganizował warsztaty kulinarne dla młodzieży z profilu gastronomicznego. Z wielką radością razem z uczniami miał okazję zaprezentować namiastkę umiejętności, które zdobywał przez lata.
Czas w Żychlinie to nie tylko warsztaty z uczniami, ale także spotkanie z wychowawcą, nauczycielami, dyrekcją, mnóstwo wspomnień i niezapomniany spacer po szkole. Ta wizyta z pewnością była wielkim wydarzeniem dla szkoły, jak i samego Daniela.
Źródło: ZSEU w Żychlinie
Daniel swoją karierę po szkole rozpoczął w Toruniu w Restauracji LOFT79 pod okiem szefa kuchni Zenona Hołubowskiego, a następnie szefa kuchni Rafała Prędoty. W 2016 roku wyjechał na wschodnie wybrzeże Szkocji – Kirkcadly, gdzie trafił do Restauracji Koku Shi (japońska restauracja fusion). Po latach eksperymentowania w łączeniu smaków udało mu się zdobyć nagrodę Najlepszego Kucharza Kuchni Azjatyckiej w Centralnej Szkocji. Został również Executive Head Chef dla czterech Restauracji Koku Shi w Szkocji.
Po długiej przygodzie z kuchnią japońską zdecydował się aplikować do The Kitchin – restauracji z 1 gwiazdką Michelin w Edynburgu. Szef Kuchni Tom Kitchin dał mu szanse na rozwój w jednej z jego restauracji „KORA by Tom Kitchin”. Restauracja ta wpisana jest w przewodnik Michelin oraz ma przyznaną nagrodę 2AA Rossette (Rozeta AA to nagroda przyznawana za doskonałość kulinarną w Wielkiej Brytanii i Irlandii). Jak o sobie mówi: „Dla mnie, chłopaka z małej rodzinnej miejscowości Zagórów otworzyła się kolejna brama do współpracy z ikonami brytyjskiej gastronomii”.
Po 11 latach powrócił podczas urlopu w mury swojej starej szkoły. Po spontanicznym komentarzu na social media, wspólnie z nauczycielką Katarzyną Hryciuk, zorganizował warsztaty kulinarne dla młodzieży z profilu gastronomicznego. Z wielką radością razem z uczniami miał okazję zaprezentować namiastkę umiejętności, które zdobywał przez lata.
Czas w Żychlinie to nie tylko warsztaty z uczniami, ale także spotkanie z wychowawcą, nauczycielami, dyrekcją, mnóstwo wspomnień i niezapomniany spacer po szkole. Ta wizyta z pewnością była wielkim wydarzeniem dla szkoły, jak i samego Daniela.
Źródło: ZSEU w Żychlinie