Trzytygodniowy staż uczniów z Żychlina w Maladze
Grupa 20 uczniów z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, wraz z opiekunami, na przełomie czerwca i lipca wyruszyła na trzytygodniowy staż do Malagi w Hiszpanii w ramach projektu „Europejskie standardy kształcenia zawodowego”.
Celem projektu było zwiększenie umiejętności zawodowych na kierunkach: gastronomicznym, hotelarskim i reklamy. Młodzież realizowała staże u hiszpańskich pracodawców, zdobywając nowe doświadczenia, przełamując bariery językowe, podejmując kształcenie zawodowe w międzynarodowym środowisku. Poznawali strukturę i organizację pracy andaluzyjskich przedsiębiorstw.
Uczniowie technikum żywienia zapoznali się z kuchnią hiszpańską, a także japońską. Hotelarze mieli możliwość poszerzenia standardów funkcjonowania w prestiżowych hotelach na wybrzeżu Costa del Sol, a przedstawiciele klas reklamy wtajemniczyli się w marketing lokalnie działających firm.
Młodzież była zakwaterowana w nowoczesnej rezydencji w centrum miasta należącej do firmy Euromind. Partner hiszpański zapewnił realizację stażu i programu kulturowego na bardzo wysokim poziomie. To było ciekawe doświadczenie dla uczniów ZSEU, którzy oprócz pracy mieli możliwość poznania tradycji i obyczajów Hiszpanii.
Podczas pobytu młodzież zwiedzała Malagę, Granadę z Alhambrą, Torremolinos, Benalmadenę – interesujące miejsca na mapie Andaluzji. Miała też możliwość skosztowania słynnych hiszpańskich potraw: tapas, owoców morza, omletu hiszpańskiego i churrosów. Uczniowie korzystali z uroków Malagi: kąpieli słonecznych i morskich, spacerów promenadą i plażą, rejsu katamaranem, zwiedzili Katedrę, Teatr Rzymski, muzea Picassa i Carmen Thyssen, twierdzę Alcazaba oraz zamek Gibralfaro. Był to czas pełen przygód i wspaniałych emocji, które na długo pozostaną w pamięci.
Uczniowie z ZSEU w Żychlinie wrócili do Polski bogatsi o nowe doświadczenia zawodowe i osobiste, które ułatwią im wejście na rynek pracy. Nauczyli się samodzielności, przełamywali bariery kulturowe, stali się bardziej otwarci i pewni siebie.
Przedsięwzięcie było realizowane w ramach: „Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego” z programu ERASMUS+ i finansowane z funduszy Unii Europejskiej.
Źródło: ZSEU w Żychlinie
Celem projektu było zwiększenie umiejętności zawodowych na kierunkach: gastronomicznym, hotelarskim i reklamy. Młodzież realizowała staże u hiszpańskich pracodawców, zdobywając nowe doświadczenia, przełamując bariery językowe, podejmując kształcenie zawodowe w międzynarodowym środowisku. Poznawali strukturę i organizację pracy andaluzyjskich przedsiębiorstw.
Uczniowie technikum żywienia zapoznali się z kuchnią hiszpańską, a także japońską. Hotelarze mieli możliwość poszerzenia standardów funkcjonowania w prestiżowych hotelach na wybrzeżu Costa del Sol, a przedstawiciele klas reklamy wtajemniczyli się w marketing lokalnie działających firm.
Młodzież była zakwaterowana w nowoczesnej rezydencji w centrum miasta należącej do firmy Euromind. Partner hiszpański zapewnił realizację stażu i programu kulturowego na bardzo wysokim poziomie. To było ciekawe doświadczenie dla uczniów ZSEU, którzy oprócz pracy mieli możliwość poznania tradycji i obyczajów Hiszpanii.
Podczas pobytu młodzież zwiedzała Malagę, Granadę z Alhambrą, Torremolinos, Benalmadenę – interesujące miejsca na mapie Andaluzji. Miała też możliwość skosztowania słynnych hiszpańskich potraw: tapas, owoców morza, omletu hiszpańskiego i churrosów. Uczniowie korzystali z uroków Malagi: kąpieli słonecznych i morskich, spacerów promenadą i plażą, rejsu katamaranem, zwiedzili Katedrę, Teatr Rzymski, muzea Picassa i Carmen Thyssen, twierdzę Alcazaba oraz zamek Gibralfaro. Był to czas pełen przygód i wspaniałych emocji, które na długo pozostaną w pamięci.
Uczniowie z ZSEU w Żychlinie wrócili do Polski bogatsi o nowe doświadczenia zawodowe i osobiste, które ułatwią im wejście na rynek pracy. Nauczyli się samodzielności, przełamywali bariery kulturowe, stali się bardziej otwarci i pewni siebie.
Przedsięwzięcie było realizowane w ramach: „Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego” z programu ERASMUS+ i finansowane z funduszy Unii Europejskiej.
Źródło: ZSEU w Żychlinie