Gastronomia w ZSEU w Żychlinie na najwyższym poziomie
Kształcenie zawodowe to priorytet w żychlińskiej placówce. W ostatnim czasie uczniowie klas gastronomicznych z sukcesami brali udział w konkursach.
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi odbyła się 2. edycja konkursu pt. „Kuchnia Roślinna im. Zbigniewa Kopyckiego”. Uczestnicy wydarzenia rywalizowali w konkursie kulinarnym oraz konkursie carvingowym. Do finału ogólnopolskich zmagań carvingowych, których tematem przewodnim było jabłko, zakwalifikowało się dziewięć osób, w tym dwoje uczniów z Żychlina: Katarzyna Ciesielczyk oraz Bartosz Michalak. Bartosz uplasował się na 3 miejscu podium, zdobywając wiele cennych nagród rzeczowych. Opiekunem uczniów była Elżbieta Sell. W konkursie kulinarnym również był żychliński akcent, nauczycielka Katarzyna Hryciuk zasiadała w jury konkursu obok znanych i cenionych szefów kuchni.
Natomiast w Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym przez dwa dni odbywały się regionalne eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa na Drobiowe Smaki 2. Do żychlińskiej placówki przyjechało 11 dwuosobowych ekip wraz z opiekunami ze szkół z całej Wielkopolski. Już po raz drugi konkurs zawitał do Żychlina – dzięki wspaniałej organizacji oraz doskonale wyposażonym pracowniom organizatorzy postanowili kontynuować współpracę. Pierwszy dzień dla wszystkich drużyn był sprawdzianem wyuczonych umiejętności, podczas którego przygotowali potrawy według znanych im wcześniej receptur. Uczniów oceniali szefowie kuchni, chef Łukasz Konik i chef Kuba Steuermark, dietetyk Monika Niespodziańska – nauczycielka ZSEU w Żychlinie, a także sędzia techniczny chef Artur Wawer. Uczniowie wysłuchali również wykładu dietetyka dotyczącego, m.in. wpływu drobiu na organizm człowieka.
Do finału eliminacji regionalnych zakwalifikowało się 6 drużyn, w tym zespół z Żychlina – Karina Dreszer i Natalia Makowska, uczennice 4 klasy TŻP. Finał to drugi dzień konkursowych zmagań, podczas których uczniowie mieli za zadanie przygotować drobiowe hamburgery, co okazało się nie lada wyzwaniem. Finaliści otrzymali pamiątkowe dyplomy, laureaci nagrody rzeczowe, a zwycięzcy – awans do finału ogólnopolskiego.
Na ręce Anny Walkowiak, wicedyrektorki placówki oraz Katarzyny Hryciuk, współorganizatorki konkursu wpłynęły podziękowania dla szkoły za profesjonalne przygotowanie wydarzenia.
Źródło: ZSEU w Żychlinie
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi odbyła się 2. edycja konkursu pt. „Kuchnia Roślinna im. Zbigniewa Kopyckiego”. Uczestnicy wydarzenia rywalizowali w konkursie kulinarnym oraz konkursie carvingowym. Do finału ogólnopolskich zmagań carvingowych, których tematem przewodnim było jabłko, zakwalifikowało się dziewięć osób, w tym dwoje uczniów z Żychlina: Katarzyna Ciesielczyk oraz Bartosz Michalak. Bartosz uplasował się na 3 miejscu podium, zdobywając wiele cennych nagród rzeczowych. Opiekunem uczniów była Elżbieta Sell. W konkursie kulinarnym również był żychliński akcent, nauczycielka Katarzyna Hryciuk zasiadała w jury konkursu obok znanych i cenionych szefów kuchni.
Natomiast w Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym przez dwa dni odbywały się regionalne eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa na Drobiowe Smaki 2. Do żychlińskiej placówki przyjechało 11 dwuosobowych ekip wraz z opiekunami ze szkół z całej Wielkopolski. Już po raz drugi konkurs zawitał do Żychlina – dzięki wspaniałej organizacji oraz doskonale wyposażonym pracowniom organizatorzy postanowili kontynuować współpracę. Pierwszy dzień dla wszystkich drużyn był sprawdzianem wyuczonych umiejętności, podczas którego przygotowali potrawy według znanych im wcześniej receptur. Uczniów oceniali szefowie kuchni, chef Łukasz Konik i chef Kuba Steuermark, dietetyk Monika Niespodziańska – nauczycielka ZSEU w Żychlinie, a także sędzia techniczny chef Artur Wawer. Uczniowie wysłuchali również wykładu dietetyka dotyczącego, m.in. wpływu drobiu na organizm człowieka.
Do finału eliminacji regionalnych zakwalifikowało się 6 drużyn, w tym zespół z Żychlina – Karina Dreszer i Natalia Makowska, uczennice 4 klasy TŻP. Finał to drugi dzień konkursowych zmagań, podczas których uczniowie mieli za zadanie przygotować drobiowe hamburgery, co okazało się nie lada wyzwaniem. Finaliści otrzymali pamiątkowe dyplomy, laureaci nagrody rzeczowe, a zwycięzcy – awans do finału ogólnopolskiego.
Na ręce Anny Walkowiak, wicedyrektorki placówki oraz Katarzyny Hryciuk, współorganizatorki konkursu wpłynęły podziękowania dla szkoły za profesjonalne przygotowanie wydarzenia.
Źródło: ZSEU w Żychlinie