Zakończyła się druga edycja kursów w ZSEU w Żychlinie
„Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie” to projekt skierowany do uczniów i nauczycieli technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa.
Przedsięwzięcie ma na celu dostosowanie szkolnego systemu kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy. Ma także ułatwić uczniom proces aktywizacji zawodowej oraz możliwość zatrudnienia u pracodawców z regionu konińskiego po zakończeniu nauki.
Zgodnie z założeniami projektu w ramach jednej edycji każdy uczeń może skorzystać z doradztwa zawodowego oraz 4 kursów podnoszących swoją wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomii, np. kurs barman/kelner, sommelier, kucharz, carving. Uczniowie mogą wziąć również udział w warsztatach tematycznych, a dla chętnych organizowany jest płatny staż zawodowy u pracodawców z regionu konińskiego. W projekcie biorą również udział nauczyciele przedmiotów zawodowych, dla których przewidziano studia podyplomowe, kursy oraz staże.
W drugiej edycji kursów wzięło udział 63 uczniów. Kursy prowadzone były na bardzo wysokim poziomie pod okiem wyspecjalizowanych instruktorów. Odbywały się w pracowni gastronomicznej, którą również w ramach projektu udało się doposażyć w nowoczesny sprzęt. Młodzież uczestniczyła także w doradztwie zawodowym oraz warsztatach z zakresu zaburzeń odżywiania oraz analizy i oceny jakości żywności i jedzenia. Wszystkie zajęcia były bezpłatne.
W kolejnym etapie planowany jest udział 21 uczniów w płatnych stażach zawodowych oraz kontynuacja wsparcia nauczycieli, dla których przewidziano jeszcze realizację dwóch kursów zawodowych.
Realizacja zadania potrwa do końca grudnia 2021r.
Projekt jest dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.
Przedsięwzięcie ma na celu dostosowanie szkolnego systemu kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy. Ma także ułatwić uczniom proces aktywizacji zawodowej oraz możliwość zatrudnienia u pracodawców z regionu konińskiego po zakończeniu nauki.
Zgodnie z założeniami projektu w ramach jednej edycji każdy uczeń może skorzystać z doradztwa zawodowego oraz 4 kursów podnoszących swoją wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomii, np. kurs barman/kelner, sommelier, kucharz, carving. Uczniowie mogą wziąć również udział w warsztatach tematycznych, a dla chętnych organizowany jest płatny staż zawodowy u pracodawców z regionu konińskiego. W projekcie biorą również udział nauczyciele przedmiotów zawodowych, dla których przewidziano studia podyplomowe, kursy oraz staże.
W drugiej edycji kursów wzięło udział 63 uczniów. Kursy prowadzone były na bardzo wysokim poziomie pod okiem wyspecjalizowanych instruktorów. Odbywały się w pracowni gastronomicznej, którą również w ramach projektu udało się doposażyć w nowoczesny sprzęt. Młodzież uczestniczyła także w doradztwie zawodowym oraz warsztatach z zakresu zaburzeń odżywiania oraz analizy i oceny jakości żywności i jedzenia. Wszystkie zajęcia były bezpłatne.
W kolejnym etapie planowany jest udział 21 uczniów w płatnych stażach zawodowych oraz kontynuacja wsparcia nauczycieli, dla których przewidziano jeszcze realizację dwóch kursów zawodowych.
Realizacja zadania potrwa do końca grudnia 2021r.
Projekt jest dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.