Wielkanocny konkurs kulinarny w Żychlinie
W ubiegłym tygodniu, w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odbył się konkurs "Babki i mazurki wielkanocne", który jest już tradycja szkoły i mimo sytuacji pandemicznej i w tym roku udało się go przeprowadzić. W konkursie można było podziwiać 14 doskonałych wypieków, a pomysłowość uczniów zaskoczyła jury. I choć tradycja przeplatała się z nowoczesnością i zachwycały różnorodne dekoracje, nie mogło zabraknąć gotowanej baby.
Decyzją jury (w składzie: Anna Matczak-Gaj – dyrektor szkoły, Anna Walkowiak – wicedyrektor, Monika Kieliszak – pedagog, Elżbieta Sell – nauczycielka, organizatorka konkursu oraz Katarzyna Hryciuk – nauczycielka) miejsca na podium zajęli:
I miejsce ex aequo:
Julia Kunicka z klasy 2tżp za "zajączkową babkę wielkanocną" i Pola Pyzdrowska z klasy 2tżp za "mazurek hibiskusowo jogurtowy z czarną porzeczką"
II miejsce ex aequo:
Kacper Kaźmierski z klasy 2BS za "babkę piaskową" i Natalia Olejniczak z klasy 2BS za "mazurek cytrynowy"
III miejsce ex aequo:
Marta Woźna z klasy 2tżp za "babkę cytrynową z lukrem" i Kamila Nowak z klasy 2tżp za "mazurek migdałowo-malinowy"
A wyróżnienia otrzymali: Dominika Barska, Malwina Jankowska, Julia Springel, Natalia Makowska, Oliwia Andrzejewska, Julianna Banaszak, Bartosz Matczak i Sylwia Gralak.
Konkurs odbywał się pod Patronatem Starostwa Powiatowego w Koninie, które wraz z Radą Rodziców było fundatorem nagród w konkursie.
Decyzją jury (w składzie: Anna Matczak-Gaj – dyrektor szkoły, Anna Walkowiak – wicedyrektor, Monika Kieliszak – pedagog, Elżbieta Sell – nauczycielka, organizatorka konkursu oraz Katarzyna Hryciuk – nauczycielka) miejsca na podium zajęli:
I miejsce ex aequo:
Julia Kunicka z klasy 2tżp za "zajączkową babkę wielkanocną" i Pola Pyzdrowska z klasy 2tżp za "mazurek hibiskusowo jogurtowy z czarną porzeczką"
II miejsce ex aequo:
Kacper Kaźmierski z klasy 2BS za "babkę piaskową" i Natalia Olejniczak z klasy 2BS za "mazurek cytrynowy"
III miejsce ex aequo:
Marta Woźna z klasy 2tżp za "babkę cytrynową z lukrem" i Kamila Nowak z klasy 2tżp za "mazurek migdałowo-malinowy"
A wyróżnienia otrzymali: Dominika Barska, Malwina Jankowska, Julia Springel, Natalia Makowska, Oliwia Andrzejewska, Julianna Banaszak, Bartosz Matczak i Sylwia Gralak.
Konkurs odbywał się pod Patronatem Starostwa Powiatowego w Koninie, które wraz z Radą Rodziców było fundatorem nagród w konkursie.
Uczestnicy Wielkanocnego konkursu w Żychlinie
Zwycięskie wypieki - miejsce pierwsze: Pola Pyzdrowska
Zwycięskie wypieki - miejsce pierwsze: Julia Kunicka
Zwycięskie wypieki - miejsce drugie: Kacper Kazimierski
Zwycięskie wypieki - miejsce drugie: Natalia Olejniczak
Zwycięskie wypieki - miejsce trzecie: Marta Woźniak
Zwycięskie wypieki - miejsce trzecie: Kamila Nowak