Uczennice z Żychlina na podium ogólnopolskiego konkursu kulinarnego
Karina Dreszer i Natalia Makowska, uczennice klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowy w Żychlinie, zdobyły 2 miejsce w X ogólnopolskim konkursie kulinarnym organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zmagania dotyczyły polskich produktów z europejskimi certyfikatami jakości ChNP, ChOG, GTS. Wykonany przez uczennice sernik z białym makiem na buraczanym brownie z sosem śliwkowym na miodzie pitnym oraz kruszonką z kiełbasy jałowcowej podbił serca jurorów, Karina i Natalia zostały również bardzo wysoko ocenione technicznie. Wykorzystanie produktów obowiązkowych, z których uczennice wybrały śliwkę szydłowską, miód pitny, miód z Sejnszczyzny, olej rydzowy oraz kiełbasę jałowcową dopełnił ser ricotta z Serowni pani Ilony Michalak z Kuchar Borowych.
Przygotowaniem dziewcząt do konkursu zajęła się pani Katarzyna Hryciuk. Za 2 miejsce laureatki otrzymały dyplomy oraz nagrodę pieniężną.
Serdecznie gratulujemy Karinie i Natalii i życzymy dalszych sukcesów.
Źródło: ZSEU w Żychlinie
Zmagania dotyczyły polskich produktów z europejskimi certyfikatami jakości ChNP, ChOG, GTS. Wykonany przez uczennice sernik z białym makiem na buraczanym brownie z sosem śliwkowym na miodzie pitnym oraz kruszonką z kiełbasy jałowcowej podbił serca jurorów, Karina i Natalia zostały również bardzo wysoko ocenione technicznie. Wykorzystanie produktów obowiązkowych, z których uczennice wybrały śliwkę szydłowską, miód pitny, miód z Sejnszczyzny, olej rydzowy oraz kiełbasę jałowcową dopełnił ser ricotta z Serowni pani Ilony Michalak z Kuchar Borowych.
Przygotowaniem dziewcząt do konkursu zajęła się pani Katarzyna Hryciuk. Za 2 miejsce laureatki otrzymały dyplomy oraz nagrodę pieniężną.
Serdecznie gratulujemy Karinie i Natalii i życzymy dalszych sukcesów.
Źródło: ZSEU w Żychlinie