Smaki regionów z KGW Rudzica
Wielkopolski Finał Wojewódzki XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów” odbył się 7 sierpnia w Długiej Wsi w gminie Dobra.
Do konkursu z powiatu konińskiego zakwalifikowało się Koło Gospodyń Wiejskich Rudzica z gminy Kramsk. Panie zaserwowały dwa dania: polewkę na maślance i zawijaski z kurczaka ze szczawiem podane z dziadami i modrą kapustą. Potrawy naszych krajanek na stole pokazowym wyróżniały się dekoracjami i urodą samych dań.
Członkinie koła wystąpiły podczas konkursu w regionalnych, własnoręcznie uszytych strojach.
Pamiątkami z imprezy są piękne zdjęcia, szczególnie ze zwycięzcami konkursu, przebranymi w stroje z epoki zwycięskich dań z kapłona. Zwycięzcy przebrani byli za pana Zagłobę i Azję Tuhajbejowicza. Do zdjęcia przy stole Rudziczanek przyjął też zaproszenie Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski wraz z burmistrzem Dobrej, Tadeuszem Geblerem.
„Mamy już pomysł na potrawy na następny konkurs” mówią członkinie Koła.
Paniom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.
Źródło: KGW Rudzica
Do konkursu z powiatu konińskiego zakwalifikowało się Koło Gospodyń Wiejskich Rudzica z gminy Kramsk. Panie zaserwowały dwa dania: polewkę na maślance i zawijaski z kurczaka ze szczawiem podane z dziadami i modrą kapustą. Potrawy naszych krajanek na stole pokazowym wyróżniały się dekoracjami i urodą samych dań.
Członkinie koła wystąpiły podczas konkursu w regionalnych, własnoręcznie uszytych strojach.
Pamiątkami z imprezy są piękne zdjęcia, szczególnie ze zwycięzcami konkursu, przebranymi w stroje z epoki zwycięskich dań z kapłona. Zwycięzcy przebrani byli za pana Zagłobę i Azję Tuhajbejowicza. Do zdjęcia przy stole Rudziczanek przyjął też zaproszenie Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski wraz z burmistrzem Dobrej, Tadeuszem Geblerem.
„Mamy już pomysł na potrawy na następny konkurs” mówią członkinie Koła.
Paniom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.
Źródło: KGW Rudzica