Rozstrzygnięto konkurs DEKOR-PIERNIK-ART
W pierwszy dzień po Bożym Narodzeniu rozstrzygnięto I ogólnopolski konkurs na artystyczne dekorowanie pierników dla uczniów szkół gastronomicznych DEKOR-PIERNIK-ART, którego organizatorem był Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie.
Konkurs cieszył się duża popularnością i wzięło w nim udział 65 uczniów z 23 szkół gastronomicznych z całej Polski. Jego pomysłodawcą jest nauczycielka przedmiotów zawodowych - Katarzyna Hryciuk, która organizując konkurs w tym trudnym czasie miała na celu zaangażowanie uczniów, stawianie na ich rozwój a także podtrzymanie tradycji wypieku i ozdabiania pierników.
Wszystkie nadesłane prace charakteryzowały się oryginalnością, pomysłowością, w wielu z nich można było dostrzec wykorzystanie kilku technik lukrowania, co dowodziło, że uczniowie poszukiwali przy tworzeniu swoich dzieł informacji na temat sztuki lukrowania. Na piernikach można było dostrzec elementy sztuki ludowej, koronkarstwa czy bajek.
Profesjonalne Jury: Paweł Mieszała, Iga Sarzyńska-Komorowska, Anna Dziedzic, Agata Kubacka oraz Daniel Bauer po obejrzeniu wszystkich prac, oceniając estetykę wykonania, dokładność, precyzję, techniki, nawiązanie do tematuoraz oryginalność wybrali piątkę nagrodzonych prac, którym przyznano trzy nagrody i dwa wyróżnienia.
Są to:
1 miejsce – Małgorzata Skupio z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
2 miejsce – Mikołaj Bebek z ZSG-H w Wiśle
3 miejsce – Anna Misiak z ZST w Turku
wyróżnienie – Monika Konieczny z ZSZ w Opolu
wyróżnienie – Adrianna Adwent z ZSE-G z Tarnowa
Gratulujemy uczniom wspaniałych prac.
Nagrody w postaci kursów, sprzętu, książek i czasopism ufundowali: Starostwo Powiatowe w Koninie, Słodki Decor, Kokino, Szablony Kulinarne, Callebaut, Food Colours, Mistrz Branży, M.Rosiński, M.Iwaniuk, M.Wiśniewski.
Wszystkie prace można zobaczyć na FB konkursu
Konkurs cieszył się duża popularnością i wzięło w nim udział 65 uczniów z 23 szkół gastronomicznych z całej Polski. Jego pomysłodawcą jest nauczycielka przedmiotów zawodowych - Katarzyna Hryciuk, która organizując konkurs w tym trudnym czasie miała na celu zaangażowanie uczniów, stawianie na ich rozwój a także podtrzymanie tradycji wypieku i ozdabiania pierników.
Wszystkie nadesłane prace charakteryzowały się oryginalnością, pomysłowością, w wielu z nich można było dostrzec wykorzystanie kilku technik lukrowania, co dowodziło, że uczniowie poszukiwali przy tworzeniu swoich dzieł informacji na temat sztuki lukrowania. Na piernikach można było dostrzec elementy sztuki ludowej, koronkarstwa czy bajek.
Profesjonalne Jury: Paweł Mieszała, Iga Sarzyńska-Komorowska, Anna Dziedzic, Agata Kubacka oraz Daniel Bauer po obejrzeniu wszystkich prac, oceniając estetykę wykonania, dokładność, precyzję, techniki, nawiązanie do tematuoraz oryginalność wybrali piątkę nagrodzonych prac, którym przyznano trzy nagrody i dwa wyróżnienia.
Są to:
1 miejsce – Małgorzata Skupio z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
2 miejsce – Mikołaj Bebek z ZSG-H w Wiśle
3 miejsce – Anna Misiak z ZST w Turku
wyróżnienie – Monika Konieczny z ZSZ w Opolu
wyróżnienie – Adrianna Adwent z ZSE-G z Tarnowa
Gratulujemy uczniom wspaniałych prac.
Nagrody w postaci kursów, sprzętu, książek i czasopism ufundowali: Starostwo Powiatowe w Koninie, Słodki Decor, Kokino, Szablony Kulinarne, Callebaut, Food Colours, Mistrz Branży, M.Rosiński, M.Iwaniuk, M.Wiśniewski.
Wszystkie prace można zobaczyć na FB konkursu