Nowoczesne centrum gastronomiczne już otwarte
Rozbudowane i doskonale wyposażone Dydaktyczne Centrum Gastronomiczne zostało wczoraj (15 stycznia) uroczyście otwarte w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. Inwestycja kosztowała ponad milion złotych.
Wydarzenie to zasługa władz powiatu konińskiego, które doceniając sukcesy uczniów na olimpiadach i konkursach gastronomicznych, przeznaczyła środki z budżetu powiatu oraz pozyskała dodatkowe fundusze na ten cel. Jak podkreślają nauczyciele, taka decyzja samorządu, umożliwi młodzieży jak najlepsze przygotowanie do zawodu.
Rozbudowa obiektu rozpoczęła się w maju 2019 roku. W ramach modernizacji powstały nowe pracownie: żywienia z zapleczem magazynowym i obsługi klienta, a także trzy szatnie, dwie łazienki, pomieszczenie magazynowe oraz hol. Dzięki przebudowie holu i pokoju nauczycielskiego, a także pojawieniu się dodatkowego magazynu, nowy wygląd zyskała także stara część budynku. Inwestycja zakończyła się 31 października 2019 roku i kosztowała łącznie 1 058 345,79 zł, z czego 1 015 985,79 zł stanowiły środki powiatu konińskiego, a 42 360 zł udało się pozyskać z WRPO w ramach projektu „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”.
Podczas uroczystości otwarcia zaprezentowano przybyłym gościom nowo wybudowane sale z nowoczesną infrastrukturą, w której uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich będą doskonalić nie tylko swoje umiejętności zawodowe, ale rozwijać pasje kulinarne. Uroczystość otwarcia pracowni miała również oprawę kulinarną, która została przygotowana przez uczniów pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych. Młodzież zaprezentowała swoje umiejętności podczas sporządzania potraw na żywo, flambirowania deseru, sporządzania napojów, czy podczas rzeźbienia w warzywach. Zostało to docenione przez gości, którzy wysoko ocenili pracę uczniów i ich profesjonalizm w wykonywanych zadaniach. Ten zmodernizowany obiekt i jego bogate wyposażenie pozwoli zmotywować młodzież do jeszcze większego zainteresowania sztuką kulinarną, a w przyszłości odnieść sukces w swojej karierze zawodowej.
Dzięki projektowi „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w ZSEU w Żychlinie”, pomieszczenia mają nowoczesne urządzenia i sprzęt, a uczniowie będą brać udział w różnych kursach, które zostaną przeprowadzone w tych pracowniach. Każdy uczeń znajdzie dla siebie takie szkolenia, które go najbardziej zainteresują i pozwolą rozwijać ich predyspozycje zawodowe. Zostaną przeprowadzone szkolenia: barmańskie, kelnerskie, baristyczne, sommelierskie, carvingowe, kucharskie, cukiernicze i z aranżacji stołów. Należy mieć nadzieję, że Centrum Gastronomiczne będzie tętnić kulinarnym życiem i cieszyć podniebienia wielu użytkowników nowymi wyrafinowanymi smakami.
Wydarzenie to zasługa władz powiatu konińskiego, które doceniając sukcesy uczniów na olimpiadach i konkursach gastronomicznych, przeznaczyła środki z budżetu powiatu oraz pozyskała dodatkowe fundusze na ten cel. Jak podkreślają nauczyciele, taka decyzja samorządu, umożliwi młodzieży jak najlepsze przygotowanie do zawodu.
Rozbudowa obiektu rozpoczęła się w maju 2019 roku. W ramach modernizacji powstały nowe pracownie: żywienia z zapleczem magazynowym i obsługi klienta, a także trzy szatnie, dwie łazienki, pomieszczenie magazynowe oraz hol. Dzięki przebudowie holu i pokoju nauczycielskiego, a także pojawieniu się dodatkowego magazynu, nowy wygląd zyskała także stara część budynku. Inwestycja zakończyła się 31 października 2019 roku i kosztowała łącznie 1 058 345,79 zł, z czego 1 015 985,79 zł stanowiły środki powiatu konińskiego, a 42 360 zł udało się pozyskać z WRPO w ramach projektu „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”.
Podczas uroczystości otwarcia zaprezentowano przybyłym gościom nowo wybudowane sale z nowoczesną infrastrukturą, w której uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich będą doskonalić nie tylko swoje umiejętności zawodowe, ale rozwijać pasje kulinarne. Uroczystość otwarcia pracowni miała również oprawę kulinarną, która została przygotowana przez uczniów pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych. Młodzież zaprezentowała swoje umiejętności podczas sporządzania potraw na żywo, flambirowania deseru, sporządzania napojów, czy podczas rzeźbienia w warzywach. Zostało to docenione przez gości, którzy wysoko ocenili pracę uczniów i ich profesjonalizm w wykonywanych zadaniach. Ten zmodernizowany obiekt i jego bogate wyposażenie pozwoli zmotywować młodzież do jeszcze większego zainteresowania sztuką kulinarną, a w przyszłości odnieść sukces w swojej karierze zawodowej.
Dzięki projektowi „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w ZSEU w Żychlinie”, pomieszczenia mają nowoczesne urządzenia i sprzęt, a uczniowie będą brać udział w różnych kursach, które zostaną przeprowadzone w tych pracowniach. Każdy uczeń znajdzie dla siebie takie szkolenia, które go najbardziej zainteresują i pozwolą rozwijać ich predyspozycje zawodowe. Zostaną przeprowadzone szkolenia: barmańskie, kelnerskie, baristyczne, sommelierskie, carvingowe, kucharskie, cukiernicze i z aranżacji stołów. Należy mieć nadzieję, że Centrum Gastronomiczne będzie tętnić kulinarnym życiem i cieszyć podniebienia wielu użytkowników nowymi wyrafinowanymi smakami.