Sitemap  Mapa strony     Wybierz język strony: flaga PL flaga EN flaga DE flaga ES linia BIP
PODWYŻSZONY KONTRAST
Region koniński
Jesteś tutaj: Informacje Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego - Powódz - Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Koninie informuje

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Koninie informuje

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Koninie ostrzega, że teren zalany wodą jest terenem skażonym!

 Należy pamiętać, że:
- woda ze studni zalanych przez powódź nie nadaje się do picia i na potrzeby gospodarcze - korzystaj wyłącznie z wody pewnej i dowożonej,
- spożywanie warzyw i płodów rolnych z terenów zalanych grozi zatruciami pokarmowymi i powstaniem wielu chorób,
- warzywa okopowe gotować przed spożyciem,
- tereny zalane nieczystościami po opadnięciu wód zdezynfekować.

INFORMACJA DLA POWODZIAN O ŻYWNOŚCI

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem.
Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może spowodować chorobę, a nawet śmierć.

 
NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE:

  • zostały zalane, a nie są hermetycznie opakowane, np. w puszkach, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia, mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję,
  • są w widoczny sposób zanieczyszczone lub mają obcy, chemiczny zapach,
  • są w opakowaniach pozbawionych etykiety, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.,
  • znajdowały się bez szczelnych opakowań w miejscach brudnych, chlewach, oborach, kurnikach itp.,
  • są w puszkach o wydętych wieczkach.

Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia - mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Ani gotowanie, ani smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.
 
POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:

  • produktów nietrwałych, jak: mięso, wędliny, ryby, gotowe potrawy itp. nie przechowuj w temperaturze wyższej niż 10°C,
  • produkty sypkie, wilgotne, ale nie zepsute, należy szybko spożyć lub przed przechowaniem przesuszyć,
  • przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne,
  • składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu,
  • chroń żywność przed gryzoniami, karaczanami.

W razie zanieczyszczenia lub zmoczenia powierzchni wodoszczelnego opakowania żywności, po usunięciu zanieczyszczeń z opakowań, produkt może być spożyty, jeśli nie wykazuje żadnych zmian.
 

TYLKO RYGORYSTYCZNE PRZESTRZEGANIE ZASAD HIGIENY CHRONI PRZED ZACHOROWANIEM.

1. Wodę do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy zawsze gotować przed użyciem.
2. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania.
3. Ręce myć dokładnie wodą i mydłem przed przystąpieniem do obróbki produktów przeznaczonych do spożycia, przygotowywania posiłków, karmienia dziecka, a przede wszystkim po wyjściu z ubikacji.
W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów zatrucia pokarmowego - bezzwłocznie zwróć się do lekarza.
 

OGÓLNE ZASADY HIGIENICZNEGO POSTĘPOWANIA W TRAKCIE I PO POWODZI

1. Korzystać z wody przeznaczonej do spożycia z hermetycznie zamkniętych butelek lub dostarczanych przez powołane służby oznakowanym beczkowozem z pewnych źródeł.
Wodę do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy gotować zawsze przed użyciem.
2. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywanymi.
3. Ręce myć dokładnie wodą z mydłem, czyszcząc również paznokcie po każdej bytności w ustępie, oporządzaniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw, mięsa i jaj.
To samo czynić przed przystąpieniem do przygotowania posiłków, karmienia dziecka, pielęgnowaniem niemowlęcia.
4. W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać jego zaleceniom.
5. W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych (np.: przeciw tężcowi) należy jak najszybciej zgłosić się do punktu szczepień.
 
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego zgłosić się do lekarza.

Związek Powiatów Polskich, przekierowanie do stronyChopin w powiecie konińskimInformacja dla niesłyszącychPowiatowe Centrum Zarządzania KryzysowegoHospicjum im. bł. Stanisława Papczyńskiego150. rocznica Powstania Styczniowego