Świńska Grypa
OSTRZEGAMY!!!
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podnieśli stopień zagrożenia pandemią grypy z czwartego na piąty na sześciostopniowej skali.
Jednocześnie przypominamy, że dopiero szósty stopień oznacza pandemię choroby. Pozostałe stopnie oznaczają jedynie stany zagrożenia, a ich wporowadzenie ma na celu lepsze przygotowanie się do ewentualnej pandemii, a także wymuszenie wzmożonych działań profilkatycznych.
Czym jest świńska grypa?
Grypa świń jest chorobą układu oddechowego świń powodowaną przez wirusy grypy typu A. U świń wirusy te powodują liczne zachorowania, jednakże śmiertelność na skutek zakażenia jest niska. Wirus grypy świń typu A/H1N1 został wyizolowany po raz pierwszy u świń w 1930 roku.
Grypa świń jest zakaźną chorobą układu oddechowego świń, wywoływaną przez wirus grypy typu A.
Do tej pory przypadki zakażeń tym wirusem u ludzi były rzadkie, jednakże potwierdzono możliwość ich przenoszenia z człowieka na człowieka. Od grudnia 2005 r. do lutego 2009 r. w USA (w 10 stanach)łącznie stwierdzono 12 przypadków zakażeń wirusem grypy świń u ludzi. Od marca 2009 r. potwierdzono przypadki zakażeń nowym szczepem wirusa typu A/H1N1. Wystąpiły one w Kalifornii i Teksasie. Obecnie trwa dochodzenie epidemiologiczne mające m.in. na celu określenie źródła zakażenia.
Jakie są objawy?
Podobne do tych towarzyszących grypie sezonowej. Występuje gorączka, osłabienie, brak apetytu, kaszel, a w niektórych osób także katar, ból gardła, nudności, ból w klatce piersiowej, wymioty i biegunka.
Objawy u dzieci, które szczególnie powinny alarmować:
- szybki oddech lub problemy z oddychaniem,
- brak łaknienia,
- brak interakcji,
- objawy grypopodobne, wysoka gorączka, kaszel,
- wysypka.
Grypa może przenosić się bezpośrednio ze świń na ludzi i z ludzi na świnie. Do zakażenia ludzi dochodzi najczęściej poprzez bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami. Może również dochodzić do przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka.
Grypa świń nie przenosi się przez żywność. Nie można zarazić się grypą świń poprzez zjedzenie mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej mięsa jest bezpieczne.
INFORMACJA GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO DLA OSÓB UDAJĄCYCH SIĘ DO KRAJÓW, W KTÓRYCH STWIERDZONO PRZYPADKI ZAKAŻEŃ WIRUSEM GRYPY ŚWIŃ TYPU A/H1N1 U LUDZI
JAK UNIKNĄC SZERZENIA SIĘ GRYPY (SEZONOWE, A/H1N1)?
- Często myj ręce wodą z mydłem lub denzyfekuj przy pomocy preparatów alkoholowych !
- Podczas kaszlu i czyszczenia nosa zakrywaj nos i usta chusteczką jednorazową, którą po użyciu wyrzuć !
- Jeśli zapomniałeś chusteczki podczas kichania i kasłania zasłoń nos i usta rękawem powyżej łokcia, a nie dłońmi !
- Unikaj dotykania oczu i nosa, aby nie roznosić zarazków !
- W wolnym czasie przebywaj na świeżym powietrzu !
- Często wietrz pomieszczenie, w których przebywasz !
- Unikaj kontaktu z osobami chorymi !
- Zostań w domu jeśli się źle czujesz !
- W przypadku wystąpienia objawów grypy zgłoś się do lekarza !
- Zaszczep się przeciwko grypie !
PAMIĘTAJMY!!!
Od stosowania się do powyższych rad może zależeć nasze zdrowie i życie oraz zdrowie i życie naszych bliskich. A wystarczy jedynie odrobina przezorności.
Informację sporządzono na podstawie komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie świńskiej grypy.
INFOLINIA W SPRAWIE WIRUSA GRYPY ŚWIŃ
Z dniem 29 kwietnia 2009r. zostaje uruchomiona infolinia w sprawie świńskiej grypy. Informacji udzielą specjaliści z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Panstwowego Zakladu Higieny pod numerami telefonów:
22 542 14 12
22 542 14 13
22 542 14 14
696 498 559
Linie te czynne są całą dobę.